Straatgeveltuintje realiseren

Een straatgeveltuintje laat iedereen in de buurt mee genieten van meer sfeer, maar voor jezelf levert het meer schaduw op warme dagen, minder wateroverlast bij hevige regen én meer biodiversiteit op.

Mag ik een geveltuin aanleggen?

Een (straat)geveltuin is een verticale constructie van planten die in de grond wortelen en al dan niet met klimbegeleiding tegen de gevel op groeien (grondgebonden) dan wel een constructie tegen of onmiddellijk voor de gevel waarbij planten in de gehele constructie worden geplant.

Ben jij van plan om zo’n straatgeveltuintje aan te leggen? Lees dan zeker het volledige reglement na zodat je zeker aan alle voorwaarden voldoet.  

Welke planten kies ik?

  • Klimhortensia: een aanrader voor gevels in de schaduw, halfschaduw of zon.

  • Passiebloem: groeit op zonnige, beschutte plaatsen en ideaal voor iedereen die een groenblijvende plant wil.

  • Winterjasmijn: met de nodige begeleiding groeit hij mooi omhoog als klimstruik en vanaf december geniet je volop van gele bloemen. Hoe meer zon, hoe meer bloemen trouwens.

  • Doornloze braam: kan zowel in de zon als halfschaduw staan en is zeker gebaat bij een klimzuil. Dit is trouwens een variant van de inheemse braambes zonder doornen.

  • Wilde hop: een snel groeiende inheemse plant met frisgroen blad die het best gedijt in halfschaduw. De plant sterft ieder najaar af, maar verschijnt opnieuw in het voorjaar.

  • Wilde kamperfoelie: ligt je gevel in de felle zon en wil je deze inheemse soort planten? Zorg dan voor een lage struik of vast plant voor de kamperfoelie, want de stam is gevoelig voor hevige zon.

  • Wilde bosrank: bij voorkeur in halfschaduw met een lage plant ervoor als bescherming. Deze bosrank gaat traag in blad, maar in ruil voor je geduld geniet je nadien van geurige bloemen.

  • Trompetbloem: een enthousiaste groeier die houdt van veel zon en tijdens het tweede deel van de zomer veel bloemen geeft.

  • Druiven: geniet van veel zon, maar vraagt wel wat onderhoud aangezien hij veel blad en lange takken aanmaakt. 

Vraag jouw subsidie aan

Wil jij als inwoner, vereniging, instelling, school of bedrijf actie ondernemen om jouw buurt, wijk of straat groener en bloemrijker te maken? Vraag jouw financieel duwtje in de rug aan via onderstaande knop. Alle voorwaarden om aanspraak te maken op deze subsidie lees je na in het reglement.

Straatgeveltuin gerealiseerd? Laat het ons weten!

Heb jij sinds 2021 extra bomen geplant, een heg, haag of geveltuin aangeplant of een natuurgroenperk aangelegd? Laat het ons weten via dit formulier. Wij registreren deze gegevens dan op het Groenblauwpeil zodat deze aanplantingen meetellen voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP).

Vlaams Kampioenschap tegenwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 loopt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Ook Lokeren doet mee en wil samen met alle inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen zoveel mogelijk tegels en andere verharding uitbreken en vervangen door groen.

Zo maken we samen een klimaatbestendige stad, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen én bovenal veel mooier. Met het VK Tegelwippen wil Vlaanderen alle gemeenten en inwoners stimuleren om mee de handen uit de mouwen te steken om op eigen terrein verharding te verwijderen en wat extra groen tot leven te laten komen.

Ga je mee aan de slag, registreer vanaf 21 maart jouw ontharding op vk-tegelwippen.be zodat we Lokeren een podiumplaats kunnen bezorgen.

Tegeltaxi haalt uitgebroken tegels gratis op

Breek je tegels uit je voor-, achter of geveltuin uit om ze te vervangen door groen en kan je ze niet zelf (her)gebruiken? Dan haalt de tegeltaxi deze tegels gratis op in het kader van het Vlaams kampioenschap tegelwippen. Zowel klinkers, kasseien, betontegels, plavuizen, terrastegels, als de bijhorende stabilisé of chappe zijn toegelaten als ze plaats maken voor vergroening. Je kan de tegeltaxi aanvragen om max. 10m² op te halen via waaslandklimaatland.be.

 

 

Meer info? Download de infofiche "Gevelgroen" van provincie Oost-Vlaanderen.

Dienst Omgeving

Contact

Groentemarkt 1, 9160 Lokeren
09 235 31 00

Enkel op afspraak. Maak je afspraak via het Infopunt op 09 235 31 00.

Locatie

Openingsuren

Deze dienst is momenteel gesloten

Maandag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Dinsdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Woensdag:

8:00
21:00
09:00-12:00
13:30-17:00

Donderdag:

8:00
21:00
13:30-19:00

Vrijdag:

8:00
21:00
09:00-12:00

Zaterdag:

Gesloten

Zondag:

Gesloten

Vooraf een afspraak maken, is ook nodig voor alle eerstelijnsvragen zoals bijvoorbeeld:

- ter beschikking stellen van formulieren
- info opvragen over de bestemming van een perceel
- info opvragen over de vergunningsprocedure
- indienen van aanvraagdossiers,  bezwaren, documenten…
- aanvragen van kopieën van een plan, van stedenbouwkundige voorschriften…
- inzage van een aanvraag gedurende het openbaar onderzoek

Vragen kan je ook steeds stellen via dit online invulformulier.