17/05/2021

Stad investeert in ledverlichting op 4 voetbalsites

Algemeen nieuws Sport

We maken geen geheim van de ambitie om ons patrimonium zo duurzaam mogelijk te beheren. De omschakeling van conventionele verlichting naar slimme ledverlichting maakt onderdeel uit van deze strategie. En recent werd hierin nogmaals een grote stap in de juiste richting gezet, via de plaatsing van slimme Ledverlichting op de 4 stedelijke voetbalsites. Er is een budget vrijgemaakt om op elke stedelijke voetbalsite voor 50 000 euro te investeren in duurzame verlichting.

“Een investering die goed is voor onze lokale clubs en het milieu!” schepen voor sport, Marjoleine de Ridder.

In overleg met de clubs werd beslist welke terreinen de grootste nood hadden aan nieuwe verlichting. Tevens werd de maximale lichtsterkte van de installatie bepaald, in overeenstemming met de competitievereisten.Op de Daknamsite werden de conventionele gasontladingslampen van de bestaande verlichtingsinstallatie van terrein 4 vervangen door Optivision led-armaturen van Philips. Ook op terrein 5 werden diezelfde armaturen geplaatst. De besturing van de nieuwe verlichting werd geïntegreerd in het bestaande systeem.

Voetbalsites met slimme en duurzame verlichting

Op de voetbalsites van FC Eksaarde, SK Doorslaar en FC Daknam werd telkens het B-plein voorzien van een volledig nieuwe ledverlichtingsinstallatie inclusief masten, goed voor een milieuvriendelijke lichtproductie van 100 lux. Ook het oefenveldje van FC Eksaarde kreeg nieuwe armaturen. De verlichting wordt ‘smart’ aangestuurd via het nieuwe Interact Sports beheersysteem van Signify.

Deze investering is een serieuze opsteker voor onze lokale voetbalclubs. Met Interact Sports stelt de vereniging zelf het verlichtingsniveau in. Voor belangrijke wedstrijden brandt de verlichting op vol vermogen, maar in de praktijk blijkt de trainingsstand (80% van het vermogen) vaak aan de spelerswensen te voldoen. Daarnaast is er nog een sfeer- en onderhoudsstand van 5%. De verlichting wordt automatisch of handmatig via een app geregeld en kan op elk moment worden in- en uitgeschakeld. Zo werken de clubs aan een aanzienlijke extra besparing op hun stroomverbruik. Afhankelijk van hoe men hiermee omgaat kan dit een besparing tot wel 80% opleveren. Bovendien biedt Interact Sports een onderhoud van de installatie vanop afstand.

Alleen maar voordelen

Samen met de hogere levensduur van de lampen zorgt dit voor een zeer hoge bedrijfszekerheid. Dus zowel voor de stad als de club geen bijkomende kosten meer voor het vervangen van defecte lampen en de huur van hoogtewerkers. Tot slot deelt ook het milieu in de winst wanneer het om ledverlichting gaat. Er zit geen kwik in de lampen, er is geen UV- of IR-straling. Bovendien kunnen de leds beter worden gericht en levert het dus minder strooilicht op. Dit betekent minder verbruik maar ook minder lichtvervuiling, een voordeel voor een omliggende woonwijk of de bosrijke omgeving.