17/06/2021

Stationsplein Eksaarde wordt omgetoverd tot recreatief paradijs

Algemeen nieuws Sport

Het stadsbestuur investeert volop in de vernieuwing van straten, pleinen en voetpaden. Een tijdje geleden kreeg de parkeerzone op het Stationsplein een opknapbeurt. Nu is het tijd voor de volgende fase. In deze fase zet de stad maximaal in om het centraal gelegen dorpsplein om te toveren tot een aantrekkelijke en aangename ontmoetings- en ontspanningsplek voor jong en oud met extra aandacht voor het behoud van het groene karakter. Deze herinrichting heeft een kostenplaatje van 640 000 euro. De stad ontvangt een financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid voor dit project. Om deze subsidie van 100 000 euro te ontvangen werd ingezet op een innovatieve en creatieve invulling die de bezoekers en passanten aanzet om meer te bewegen.

Sport, spel en ontspanning staan centraal

Het nieuw ingerichte plein voorziet een recreatief aanbod voor elke leeftijd. In de eerste fase werden er reeds petanqueterreinen aangelegd en ook de fitnesstoestellen kregen een aangepaste locatie voor het volwassen publiek dat hunkert naar sociaal contact en beweging. In deze 2e fase volgt een ruim aanbod voor jongeren en kinderen. Het oude skatepark wordt vervangen door een vol betonnen hedendaags skatepark. Het ontwerp kwam tot stand na overleg met de lokale skaters. Het park is uitdagend voor zowel beginnende als gevorderde skaters met een voorliefde voor freestyle. Tevens sluit het skatepark naadloos aan op een pumptrack, wat gecombineerd gebruik mogelijk maakt.

Wat is een pumptrack?

Een pumptrack is een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark, aangelegd in asfalt. Daardoor is het geschikt voor crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Dus eigenlijk een innovatief parcours voor alle fiets- en skatesporten. Het is laagdrempeliger en bereikt daarmee jong en oud.

Innovatie beperkt zich niet tot de pumptrack. Naast het skatepark komt een dj-tafel Yalp Fono Het stadsbestuur kiest ervoor jongeren positief te benaderen door in te zetten op wat hen echt bezighoudt; muziek, internet en de mobiele telefoon. In combinatie met het skatepark en de pumptrack komt dit toestel helemaal tot zijn recht. De dj-tafel daagt de jeugd uit om sociale contacten op te doen en hun muzikale creativiteit te delen met anderen. Het gebruik is simpel: leg een telefoon die muziek afspeelt op de DJ-tafel en het geluid wordt live versterkt. Voeg effecten toe aan de muziek die ook gebruikt worden door professionele dj’s, zoals een delay of filter. Het toestel is zo ontworpen dat het geluid gericht is op de jongeren aan de tafel en dus zo min mogelijk als storend kan worden ervaren door de omgeving. Bovendien kunnen de speeltijden en het aantal decibels vanop afstand geregeld worden.

Verder op het plein verlaten we de verharding en de mobiliteit en komt het groene karakter steeds meer op de voorgrond. In deze veilige, groene omgeving wordt het aangenaam vertoeven voor jongere kinderen en hun ouders. Kinderen worden gestimuleerd om te spelen en te bewegen via een interactief speeltoestel Yalp Memo en een natuurlijke speeltuin, uitgebreid met diverse klim- en klauterelementen. De Yalp Memo bestaat uit 7 spelpilaren op een ronde speelvloer. Door het scherm aan te raken worden er spellen gespeeld, je mag met je hele hand slaan, swipen of aantikken. Het toestel is voorzien van verschillende spellen die een mix zijn van plezier, actief bewegen en educatie.

Vormgeving en natuurlijk karakter

Voor de opmaak van dit ontwerp ging de stad aan de slag met studiebureau Evolta. Om het groene, rustgevende karakter van het plein te behouden werden heuvels en wadi’s systematisch geïntegreerd in het ontwerp. De paden zorgen op diverse plaatsen voor veilige doorsteken doorheen het park. De paden worden tevens gecombineerd met andere functies zoals fietsenstallingen en aangename zitplaatsen. Dit alles zorgt ervoor dat het totaalontwerp een mooi geheel vormt.

 

Voor de uitvoering wordt samengewerkt met volgende partners:

  • Wulteputte bv (voorbereidende grondwerken)
  • Yalp (interactieve speeltoestel en dj-booth)
  • Vélosolutions (inrichting pumptrack in onderaanneming voor Wulteputte bv)
  • Hertsens (inrichting skatepark)