28/07/2022

28 juli - Dag van de Animator

Algemeen nieuws Jeugd Kinderopvang Speloke Sport

Speelpleinwerking liet Syrische Rama openbloeien

28 juli is het Dag van de Animator. Ook in Lokeren staan er tijdens de zomervakantie heel wat animatoren klaar om leuke activiteiten te organiseren voor kleuters en lagereschoolkinderen. Een van hen is Rama (18). Ze was 13 toen ze haar geboorteland Syrië achterliet en naar België kwam dankzij Unicef. Samen met haar familie verbleef ze eerst een jaar in Kontich, nadien verhuisde ze naar onze stad. Twee jaar lang volgde ze les in de OKAN-klas(1) op het Technisch Atheneum Lokeren waar anderstalige nieuwkomers de mogelijkheid krijgen om zo snel mogelijk Nederlands te leren en mee te kunnen met leeftijdsgenootjes.

‘In het begin vond ik het eng. Alles was nieuw, ik had met weinig mensen contact. Maar ik werd in de OKAN-klas opgevangen door vrolijke mensen die me graag hielpen om iets positiefs van mijn leven te maken. Ze stimuleerden mij en zorgden ervoor dat ik nadien beter mee kon in de klas. Ik zit nu in het vijfde middelbaar verzorging en hoop later verpleegster te worden. Dat is echt mijn droomjob.

Tijdens een OKAN activiteit zag ik een affiche van de speelpleinwerking hangen. Die trok meteen mijn aandacht en een jaartje later – op mijn zestiende – ben ik animator geworden. Ik ben graag met kinderen bezig en vind het heel leuk om hen te zien ontwikkelen. Sommige kinderen zie ik al drie jaar terugkomen naar het speelplein dus je bouwt echt een band op met hen. Ik doe dit met heel mijn hart.’

100% mezelf zijn
‘De kinderen worden ingedeeld in twee leeftijdscategorieën: kleuters en lagereschoolkinderen. In mijn eerste jaar als animator wou ik vooral met de kleuters bezig zijn omdat ik schrik had dat de andere kinderen mij gingen uitlachen omdat mijn Nederlands niet altijd perfect is. Ondertussen weet ik dat dit niet het geval is en vind ik het ook leuk om met de oudere kinderen activiteiten te doen. Zij luisteren soms net iets beter dan de allerkleinsten’, lacht Rama.

'Speloke was voor mij een goede steun om Nederlands te leren en om mijn persoonlijkheid te ontwikkelen.'

‘Maar de kleutertjes zijn zo schattig en super dankbaar. Als we ze schminken of samen naar een kinderboerderij gaan, is het zalig om hun reacties te zien. Wat ze allemaal gemeen hebben, is hun enthousiasme. Ik geef mij dan ook helemaal tijdens de speelpleinwerking en ben 100% mezelf wanneer ik met de kinderen bezig ben.’

Superanimatoren
‘Ook met de andere animatoren klikt het goed, sommigen kende ik al van op school, dus dat verloopt vlot. We weten dat we altijd op elkaar kunnen terugvallen moest dat nodig zijn. En we worden natuurlijk goed ondersteund vanuit de dienst Sport en Jeugd. Zij geven ons veel vertrouwen en respect. Dat is altijd tof!

Enthousiaste kinderen = blije ouders
‘De meeste kinderen beginnen meteen te vertellen wanneer hun ouders hen komen ophalen. Dat enthousiasme zorgt ervoor dat de mama’s en papa’s dankbaar zijn. Ze zien dat we goed voor hun kinderen zorgen en geven ons geregeld een complimentje of zelfs een klein cadeautje. Ik ben dan ook blij met deze ervaring in mijn leven, het zorgde ervoor dat ik leerde hoe ik in groep moet werken en hoe ik met kinderen kan omgaan.’

Meer verhalen van én voor Lokeraars lezen? Check ons gratis kwartaalmagazine 9160

(1) OKAN staat voor “Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers”