10/09/2022

Gloednieuw kunstgrasveld op Heirbrugsite voor Lokerse voetbalclubs

Algemeen nieuws Jeugd Sport

Vandaag werd het gloednieuwe kunstgras voetbalveld op de Heirbrug sportsite in de Heilige Geestmolenstraat ingespeeld door de MU13 A en B. Volgende week gaan meteen ook de eerste trainingen op het nieuwe terrein van start.

Keuze voor kunstgrasvelden

Het wordt het steeds moeilijker om natuurgrasvelden in goede staat te houden:

  • Sinds 2004 is het niet meer toegestaan om pesticiden te gebruiken voor het onderhoud van natuurgrasvelden. Een terechte beslissing in kader van volksgezondheid en milieu, maar een bijkomende uitdaging voor gemeenten en voetbalclubs die op andere manieren – vaak duurder of minder efficiënt – trachten de grasmatten in goede staat te houden.
  • Ook periodes van aanhoudende droogte zoals we die deze zomer kenden, komen steeds frequenter voor. 
  • Continu bewateren is niet langer te verantwoorden in tijden van waterschaarste.

Een grasmat gebruiksklaar afleveren bij de seizoenstart wordt daardoor steeds moeilijker.

De gebruikers van het nieuwe kunstgrasveld zijn alvast enthousiast, want ook zij kennen de meerwaarde van een kunstgrasveld:

  • ze zijn altijd bespeelbaar;
  • ze hebben een constant hoge kwaliteit;
  • ze vergen minder onderhoud dan een natuurgrasveld. Het spreekt voor zich dat een kunstgrasveld niet ingezaaid, bemest, belijnd of afgereden moet worden en altijd zorgt voor het best mogelijke spelplezier. 

Eén plek voor verschillende clubs

De locatie voor dit terrein is ideaal. De Heirbrugsite ligt nabij het centrum van de stad. Het oorspronkelijke SK-terrein is nog steeds in beheer van onze stad waardoor de vele voetbalinitiatieven in Lokeren hier gebruik van kunnen maken. De clubs die hun thuisbasis op deze site hebben zoals FC Daknam, Juve Lokeren (de overkoepelde jeugdwerking van FC Daknam en SKL Doorslaar), Femina en 3 Walivo-ploegen zullen het vaakst op het terrein vertoeven. Maar daarnaast kan dit terrein op de vrije uren ook gehuurd worden door andere initiatieven via de sportdienst van de stad.  Het terrein is voorzien van ledverlichting en kan dus ook na zonsondergang maximaal benut worden.

Speelcomfort en duurzaamheid van het topkunstgras

  • Tussen de 6996 vierkante meter kunstgrasvezels werden kurkkorrels gestrooid voor een natuurlijk speelgevoel.
  • Vanuit ecologisch oogpunt werd geopteerd voor een kurk in plaats van rubber infill. Kurk is biologisch afbreekbaar en kan gerecycleerd worden zonder giftige afvalstoffen. Bovendien vermindert kurkgranulaat de temperatuur van het kunstgras, is er geen geurhinder en geeft het een natuurlijke uitstraling.
  • Het veld wordt ook gekeurd door de erkende keuringsinstantie ERCAT en garandeert een topveld.
  • Het kunstgrasveld werd aangelegd door de firma Scheerlinck uit Merchtem voor de prijs van 561 982,89 euro incl. btw.