14/11/2022

Nieuw zwembad rijst in sneltempo uit de grond: werkzaamheden gaan nieuwe fase in

Algemeen nieuws Sport

Vorig jaar startten de werken aan het voormalige Durmebad in de Sportlaan. Er werd al duchtig afgebroken en intussen zijn de ruwbouwwerken voor de kelderruimten (-1) en de zwembadkuipen bijna afgerond. De volgende fase, namelijk het gelijkvloers niveau (0) waar zich de nieuwe inkomzone, balie, kleedkamerruimtes, zwembaden en horeca bevinden, wordt nu aangevat. Toch wel een belangrijk moment binnen dit bouwtraject, gezien dit een visuele impact heeft.

Maandag 14 november, bezocht het stadsbestuur, samen met een afvaardiging van het ontwerpbureau TM VenhoevenCS - B2Ai, de studiebureaus R. Boydens en Sweco Belgium en natuurlijk het bouwbedrijf Pellikaan de werfzone ter hoogte van de Sportlaan.

Een eerste steenlegging is het niet echt te noemen, gezien er al enkele muren staan opgetrokken. Meer toepasselijk werd dit officieel moment ingezet met de plaatsing van een predal ... hét startschot voor de bovengrondse fase van de werken.

De bouw evolueert op dit moment heel snel omdat er waar mogelijk met prefab betonelementen wordt gewerkt. Dit heeft als voordeel dat deze elementen onder ideale omstandigheden worden gecreëerd in de fabriek, dat de bouwtijd ter plaatse korter is en de werken minder weersafhankelijk zijn.

Intussen werd het oude bad volledig afgebroken, zijn de nutsvoorzieningen aangepast en werden er meer dan honderd funderingspalen geboord waarop de hele structuur zal rusten. Belangrijke ingrepen ter voorbereiding van de opbouwwerken die nu starten.

Enkele veranderingen voor de bezoeker

Door de werkzaamheden zal - vanaf kort voor de kerstvakantie - de onthaalbalie van het Sport- en Jeugdcomplex zich op de bovenste verdieping bevinden, aan de linkerzijde van de hal. Bezoekers dienen zich dus een verdieping hoger te begeven om zich aan te melden of om een inlichting te vragen. Ook de bureaus voor de stadsmedewerkers zijn verhuisd naar de vergaderruimtes. Vanaf januari 2023 bieden kleedkamercontainers ruimte aan sporters om zich om te kleden, dit tot aan het einde van de werken. Alle sporten in de sporthal kunnen tijdens de werken gewoon blijven doorgaan.

Nieuw familiezwembad klaar begin 2024

Midden 2023 zal de ruwbouw afgewerkt zijn en kan men starten met het schrijnwerk, technische installaties, betegeling, inrichting en afwerking. Zo zal Lokeren begin 2024 een echt familiebad kunnen openen waarin een sportbad van 25 m op 17 m is voorzien met een beweegbare bodem. Hier kunnen zowel clubs, scholen, recreatieve baantjeszwemmers als competitiezwemmers terecht. Er is ook een duikput van 3 m diepte voorzien voor duikclub Orka.

Nieuw voor stad Lokeren is een recreatiezone met instructiebad met beweegbare bodem, stromende kreek, peuterbad met speelse elementen, een 50 meter lange glijbaan, whirlpool en sauna. Dat zorgt ervoor dat het bad ook jonge gezinnen aantrekt. Er wordt eveneens een tillift voorzien om het zwemwater toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De stad zal zelf instaan voor het uitbaten van het zwembad in samenwerking met de firma VMA die het onderhoud van het zwembad op zich neemt voor 30 jaar.

Er wordt in deze tijden van hoge energiekosten extra ingezet op een duurzame bouw. Het gebouw is compact en wordt voorzien van een performante isolatie. Er wordt een PV-installatie geplaatst die zorgt voor een aandeel hernieuwbare energie. De luchtgroepen zijn voorzien van warmterecuperatie en bij de zwembadinstallatie is een UFRO voorzien die de hoeveelheid suppletiewater beperkt. Voor de spoeling van de toiletten zal regenwater worden gebruikt en de douches worden – net als in het bestaande complex – voorzien van putwater. Deze ingrepen zullen het verbruik van leidingwater sterk beperken.

Horeca neemt belangrijke plaats in bij zwembadcomplex

Naast het sportieve gedeelte, is er ook een mogelijkheid om op de vernieuwde site te genieten van de groene omgeving. Aan de nieuwe hoofdingang komt een trendy eet- en drankgelegenheid met leuk terras en zicht op het zwembad. Hiervoor zijn we nog op zoek naar een professionele uitbater. De oproep hiervoor wordt nog verspreid, meer info hierover lees je vanaf eind november op lokeren.be/zwembad.

Als een feniks uit de as

Het nieuwe zwembad aan de Sportlaan komt als het ware in een sneltempo uit de grond gerezen. Maar hieraan is heel wat voorbereidend studiewerk vooraf gegaan. Het ontwerp en studiewerk van dit technisch hoogstaande project ligt in de handen van TM VenhoevenCS-B2Ai samen met Sweco Belgium en Boydens engineering. De bouw wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Pellikaan.

Wie het project van dichtbij wil bewonderen, kan dit vanuit de raampartijen van het Sport-en Jeugdcomplex, waar je een mooi zicht hebt op de werf. Ook werden er timelapse camera’s geplaatst, die de volledige werkzaamheden registreren. Via lokeren.be/zwembad is de voortgang van het project via deze filmpjes makkelijk op te volgen.