Bijen en hommels

 

Wat doe je met een bijennest?

Om een bijennest of -zwerm te laten verwijderen, kan je het best rechtstreeks contact opnemen met een imker. Bijen worden niet door de brandweer vernietigd. Ze vormen namelijk geen reëel gevaar voor mensen. Zo steken ze enkel als ze zich bedreigd voelen. Heb je er geen last van, dan laat je ze beter leven.

 

Waarom we bijen beter zouden moeten soigneren ...

Er bestaan wel zo'n 20.000 soorten bijen waarvan er meer dan 400 soorten terug te vinden zijn in Vlaanderen. Bijennesten komen voor in bloemrijke gebieden zoals tuinen, akkers en boomgaarden. Ze bevinden zich onder andere in de grond, in bomen of muurspleten. 

Het aandeel wilde bijen gaat de laatste jaren sterk achteruit. De belangrijkste oorzaken zijn het gebrek aan nectar- en stuifmeelbronnen, maar ook  het gebruik van pesticiden, de klimaatverandering en ziektes.

Bestuiving door insecten is nochtans noodzakelijk. De bij bestuift meer dan 35 % van de voedingsgewassen. Onder andere het heerlijke fruit dat we eten zoals kersen, appelen, braambessen ... is dus voor een groot deel danzij de bij. Daarnaast spelen ze ook een grote rol in de biodiversiteit: ongeveer 80% van alle planten, bomen en struiken bestuiven ze.

 

Stad Lokeren draagt haar steentje bij aan de biodiversiteit

In onze stad staan er al enkele bijenhotels zoals in het bospark en de Peperkoekendreef. In deze bijenhotels woont de sollitaire bij, deze bij leeft in tegenstelling tot de hommel of honingbij helemaal alleen.

Sollitaire bijen gebruiken oude kevergangen of knagen hun eigen nestgangen uit in dood hout.
In de natuur vinden ze dit steeds minder, en daarom helpt de stad door op verschillende plaatsen bijenhotels te voorzien.

De bijen brengen hun eitjes en nectar naar het bijenhotel, nadien 'metselen' ze de gangen van het hotel dicht.
De larven die uit de eitjes groeien overwinteren in deze gangen. Wanneer de fruitbomen in bloei staan eten de kersverse bijtjes de nectar op en maken ze de gangen van binnenuit weer open.

 

Wist je dat ...

  • een hommel ook een soort bij is?

  • enkel vrouwelijke bijen kunnen steken? Mannetjes hebben geen angel, omdat de angel is ontstaan uit een legbuis voor het leggen van de eieren.

  • wilde bijen een heel kleine angel hebben die amper door de huid van de mens heen komt. Bovendien steken ze helemaal niet gauw omdat ze geen kolonie te verdedigen hebben.

 

Zelf een bijenhotel maken?

De doe-het-zelfgids van Natuurpunt helpt je op weg!