Tijgermug

 

Oorspronkelijk is de tijgermug afkomstig uit de regenwouden van Zuidoost-Azië. In 2000 werd ze voor het eerst in België waargenomen. Sinds 2013 wordt de tijgermug bijna elk jaar in ons land aangetroffen, geïntroduceerd via de handel in tweedehandsbanden en geluksbamboe (lucky bamboo). Vanaf 2018 ‘liften’ volwassen tijgermuggen ook mee vanuit de buurlanden naar België via auto's of vrachtwagens. Ondanks deze herhaalde waarnemingen is de tijgermug nog niet gevestigd in ons land.  

Toch moeten we rekening houden met deze gevaarlijke invasieve soort. Het grootste gevaar van tijgermuggen is dat ze verschillende ziekteverwekkers kunnen overbrengen. Deze soort is namelijk een zeer belangrijke drager van het knokkelkoortsvirus, het zikavirus en chikungunyavirus, en kan daarnaast ook het westnijlvirus overbrengen. 

Daarbij komt dat de tijgermug zeer agressief kan overkomen wanneer ze op zoek is naar een bloedmaaltijd. De overlast die de tijgermug daardoor veroorzaakt kan zo groot zijn dat mensen bepaalde plaatsen gaan vermijden.

De tijgermug heeft stilstaand water nodig om zich voort te planten. Het vrouwtje legt haar eitjes op een vaste ondergrond vlak boven het wateroppervlak. Nadat de eitjes in contact komen met water, komen de larven uit de eitjes en gaat de ontwikkeling van de mug verder in het water. Oorspronkelijk legde de tijgermug eitjes in natuurlijke broedplaatsen zoals boomholten, rotsholten en andere plekken met stilstaand water. Nu de tijgermug zo wijdverspreid is en ze zich goed heeft aangepast aan stedelijke gebieden, gebruikt ze ook kunstmatige broedplaatsen zoals oude banden, potjes en schotels, waterreservoirs, emmers, goten en bloempotten. 

Vermijd daarom stilstaand water: zie tips op Tijgermug | MuggenSurveillance

Deze mug is vooral actief van mei tot november.

 

Hoe kan je deze diertjes herkennen?

De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is. Ze is vooral te herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar poten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is. 



Heb je een tijgermug gezien?

Het is belangrijk om in kaart te brengen waar de tijgermuggen zich bevinden om bestrijding tegen te gaan. Je kan een melding maken op Melding | MuggenSurveillance.

 

Meer info?

Meer info kan je terugvinden op Tijgermug | MuggenSurveillance.

 


(Bron: www.muggensurveillance.be)