Afkoppelen

Afkoppelen, een term die je steeds vaker ziet verschijnen. Water is dan ook een kostbaar goed geworden. Maar wat houdt afkoppelen nu eigenlijk in?

 

Gescheiden riolering

In een gescheiden rioleringssysteem worden vuil water (DWA) en regenwater (RWA) apart afgevoerd (afgekoppeld van elkaar). Vuil water van bv. je douche, toilet en keuken gaat  via de straatriolering naar de waterzuiveringsinstallatie. Regenwater dat van je dak en terras komt, wordt apart opgevangen en infiltreert ter plaatse in de bodem of wordt afgevoerd naar waterlopen. Bij hevige regenval voorkomen we zo dat het regenwater in de vuilwaterriolering terechtkomt. Hierdoor raakt de riolering minder snel overbelast en wordt  wateroverlast op straat beperkt. 

In droge periodes laat het systeem regenwater infiltreren in de bodem. Dit is belangrijk om de grondwaterstanden op peil te houden. Door regenwater lokaal in de grond te laten dringen, voorkom je uitdroging van de bodem en help je mee aan de aanpak van droogteproblemen. Door regenwater van vuil water te scheiden, dragen we dus bij aan een duurzamer waterbeheer. Dit zowel tijdens periodes van extreme regen als bij langdurige droogte.

 

Werken in de straat

Bij alle nieuwe wegenisprojecten in de stad voorzien we zo een gescheiden riolering. Dat wil zeggen dat de bewoners binnen het project ook gescheiden moeten aansluiten op deze nieuwe riolering.


Vóór de start van de werken stelt de stad een afkoppelingsdeskundige aan die langs gaat bij de betrokken bewoners om de afkoppeling op privédomein in goede banen te leiden. Hij
informeert over de wettelijk verplichtingen en hoe dit praktisch voor jouw woning van toepassing is. De deskundige bekijkt waar vuil water en regenwater nu naartoe gaan en  maakt een plan op om je riolering te scheiden. Hij geeft advies over de uit te voeren werken en maakt hiervoor een offerte op.

Stad Lokeren wil haar burgers helpen om aan hun wettelijke verplichtingen inzake afkoppelen te voldoen door o.a. in te staan voor deze afkoppelingsdeskundige. Ook is het stadsbestuur er zich van bewust dat de aanleg van een gescheiden rioleringssysteem een financiële inspanning vraagt. Daarom komt we (deels of volledig) tussen in de kosten.
Hierbij baseren we ons op het gemeenteraadsbesluit van 27 april 2020: “gemeentelijk reglement dat de tussenkomst van de stad regelt in de kosten voor afkoppeling op particulier domein van de hemelwaterafvoer van het afvalwaterrioolnet.”


Het is uiteraard noodzakelijk dat er vooraf afspraken worden gemaakt tussen de stad en de bewoners betreft de wederzijdse rechten en plichten. Hiervoor wordt na het plaatsbezoek van de deskundige een afkoppelingsovereenkomst opgesteld die voorafgaand aan de werken getekend moet worden terugbezorgd. Op basis van het afkoppelingsplan worden de nodige werken uitgevoerd op jouw eigendom. Uiteraard kan je ook zelf instaan voor de nodige werken. Dan hoef je de overeenkomst niet te tekenen. De stad zal dan de gepresteerde uren niet terugbetalen. Neem je contact op met onze dienst Infrastructuur voorafgaand aan de werken, dan kan je de voorziene materialen na afspraak afhalen.

 

Welke kosten draagt de stad wanneer je niet zelf instaat voor de nodige werken?

Stad Lokeren draagt 100% de kosten van de werken voor de afvoer van het afvalwater. Ook staat de stad 100% in voor de werken van de afvoer van het hemelwater, op voorwaarde dat je meedenkt om zoveel mogelijk water op je terrein te laten infiltreren:
• is de oppervlakte van jouw perceel kleiner dan 250 m² , dan draagt de stad sowieso alle kosten omdat we beseffen dat er niet bijzonder veel ruimte meer rest om water in de grond te laten zakken;
• is de oppervlakte van jouw perceel groter dan 250 m²: dan betaalt de stad alle kosten wanneer het hemelwater kan infiltreren op jouw eigen terrein. Er zal dus een open infiltratiezone gerealiseerd moeten worden afhankelijk van jouw verharde (dak-)oppervlakte.
• ben je hiermee niet akkoord en wens je dat het regenwater rechtstreeks (= ingebuisd) aangesloten wordt op de regenwaterleiding of de gracht in de straat zonder infiltratiezone aan te leggen, dan betaalt de stad 25% van de kosten. Het totale bedrag voor de werken aan zowel de afvoer van huishoudelijk afvalwater als van de afvoer van hemelwater, wordt geplafonneerd op 3.500 euro excl. BTW tussenkomst van de stad.


Opgelet, professionelen voorzien zelf in hun afkoppelingen. Deze brochure is dus enkel van toepassing voor particulieren.

 

Keuring werken

Sinds 1 juli 2011 is een keuring van de privéwaterafvoer van woningen en gebouwen na afloop van de werken verplicht. Deze keuring heeft als doel na te gaan of de afkoppeling effectief is gerealiseerd en of deze correct is uitgevoerd. Met andere woorden wordt het regen- en afvalwater van de private eigendom gescheiden afgevoerd. Stad Lokeren staat in voor deze keuring en de bijhorende kosten. Heb je de afkoppelingswerken zelf uitgevoerd of laten uitvoeren vóór de voorlopige oplevering van de wegen- en rioleringswerken, dan kan de keuring gelijktijdig gebeuren met de andere keuringen. Zijn de werken pas klaar na de voorlopige oplevering, dan sta je zélf in voor deze keuring.