Huisdier aanschaffen
- Startpagina
- Welzijn
- Dierenwelzijn
- Huisdieren
- Huisdier aanschaffen
Huisdier aanschaffen?
Een diertje in huis halen is leuk. Maar, ben je echt klaar voor een huisdier ?
Neem eens een kijkje op huisdierinfo. Op deze nieuwe website van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid kun je dit testen en vind je uitgebreide informatie over het houden van huisdieren (huisdierwijzers).
Identificatie en registratie van honden en katten
In België moeten alle honden verplicht geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken of vóór verkoop of adoptie. De registratie gebeurt in de centrale databank DogId .
Vanaf 1 november 2017 moeten ook alle katten voor de leeftijd van 12 weken, of vóór verhandelen of gratis weggeven, worden geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd in de centrale databank CatId
Elke hond of kat die je koopt, krijgt of adopteert, moet gechipt en geregistreerd zijn door de dierenarts.
Waarom moet mijn hond/kat geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd zijn?
Zo kunnen jullie snel herenigd worden als het dier zou verloren lopen.
Identificatie is het inplanten van een microchip met uniek nummer.
Registratie is het opnemen van de gegevens van de chip en van de verantwoordelijke in een databank. Enkel de dierenarts kan identificeren en registreren. Een correctie van de registratie kan je zelf doorgeven via DogId of CatId via het chipnummer. Een correctie moet gebeuren telkens wanneer er gegevens veranderen bv. bij verhuis, verandering van verantwoordelijke, van telefoonnummer, …
Wat is het chipnummer van mijn hond/kat?
Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers en kan afgelezen worden met een chiplezer. Dit nummer staat in het paspoort (hond) of registratiebewijs (kat). Je kan bij de dierenarts vragen om het nummer te lezen. Tegelijk is dit een controle of de gegevens nog correct zijn.
Zijn de gegevens op de chip van jouw huisdier nog correct?
Je kat of hond kwijtraken, is een nachtmerrie. Is je huisdier gechipt? Dan vindt het makkelijker de weg naar je terug. Tenminste, als de gegevens die op de chip staan correct zijn én je deze gegevens hebt vrijgegeven. Dus: heb jij de gegevens op de chip van je hond of kat al gecheckt? Doe het nu op checkjechip.be en zie je viervoeter sneller terug als je hem kwijt bent.
Mijn hond/kat is al geregistreerd in een databank in Nederland. Volstaat dat?
Neen, elke hond/kat die uit het buitenland komt en minstens 6 maanden in België verblijft, moet binnen de 8 dagen geregistreerd worden in DogID of CatID.
Mijn kat is al geregistreerd in een andere databank. Moet dit nu opnieuw?
Als je kat geregistreerd werd voor 1 november 2017, moet ze niet opnieuw in de centrale databank CatID worden geregistreerd. Een kat die na 1 november 2017 werd geregistreerd in een andere databank dan CatID is wettelijk niet in orde. Bijkomende registratie in een andere databank naast CatID is wel toegelaten.
Is de registratie een eigendomsbewijs?
De registratie vermeldt de gegevens van de verantwoordelijke, maar is geen bewijs van eigendom. Bij betwisting zoals bij echtscheiding, moet je je wenden tot de Vrederechter.
Mag ik de hond/kat die ik wil kopen, zelf laten identificeren en registreren?
Neen, elke hond/kat die verkocht wordt, moet geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Ook als de verkoper een particulier is. Honden die niet geïdentificeerd of geregistreerd zijn, zijn mogelijk afkomstig uit zwartkweek. Elke kat die verkocht of gratis weggegeven wordt, moet daarenboven ook gesteriliseerd/gecastreerd zijn.
Meer info
- Huisdierinfo of bij je dierenarts.
- www.dogid.be, 02 333 92 22, info@dogid.be
- www.catid.be, 02 333 49 94, info@catid.be