Mantelzorg
- Startpagina
- Welzijn
- Dienstencentrum
- Mantelzorg
Het dienstencentrum organiseert regelmatig activiteiten voor mantelzorgers. Het aanbod vind je elke maand op de website en in de Infokrant.
Maar wat is mantelzorg en hoe weet je of je mantelzorger bent?
​Mantelzorger ben je als je:
-
op regelmatige basis zorgt voor een familielid, buur, vriend, kennis, … thuis of in een voorziening;
-
meer dan gebruikelijke zorg geeft omwille van ziekte, handicap, psychische moeilijkheden, …;
-
dit doet omdat je een affectieve band hebt met die persoon.
Vaak zie je jezelf niet als mantelzorger. Je vindt het maar evident dat je zorgt voor iemand die je dierbaar is. Dat is ook het geval voor Jan De Schepper (74) die voor zijn vrouw Marianne De Visscher (69) zorgt. Een tiental jaar geleden werd bij haar Parkinson vastgesteld. De laatste twee jaar ging ze meer en meer achteruit. Jan vertelt ons hoe hij de zorg opneemt voor zijn vrouw.
Gezegend met helpende handen
“We hebben zes kinderen, Marianne nam het volledige huishouden voor haar rekening, wat nu minder goed gaat probeer ik over te nemen zoals
koken, de financiën, … We hebben gelukkig heel wat familie en vrienden die ons helpen, onze kinderen in de eerste plaats maar ook onze buren bijvoorbeeld.”
Voor haar zorgen is een evidentie
“Officieel ben ik sinds dit jaar erkend als mantelzorger, maar ik zorg natuurlijk al langer voor Marianne. We zijn al 47 jaar getrouwd, ik vind het evident dat ik voor haar zorg.
Ik weet wat het is, ik heb het thuis ook altijd gezien. Mijn moeder was Huntington-patiënt en mijn zus zorgde voor haar. Later kreeg ze zelf Huntington
en heeft mijn andere zus de zorg voor haar opgenomen.
Je rolt daar automatisch in, ik besefte niet dat dat mantelzorg is.”
Eenvoudige taken worden moeilijk
“Toen ze de diagnose van Parkinson kreeg, kon ze nog alles, maar dat is ondertussen anders. Vroeger reed ze naar het centrum van Antwerpen met de auto, maar nu durft ze hier in de buurt zelfs geen klein toertje meer doen.
Ik merk dat ze vaak angst heeft om iets te doen, ze is heel onzeker. Simpele taken zoals het kookvuur aanzetten lukken niet meer en ze weet bijvoorbeeld ook niet meer hoe de wasmachine werkt.”
We blijven positief
“Moeilijke momenten zijn er zeker. Het gaat niet altijd zoals je wil, soms denk ik dat ze bepaalde zaken nog kan, maar dan blijkt dat toch niet te zijn. Het kan hier al eens stormen, maar dat gaat nadien weer snel liggen.
We hebben wel nog steeds een actief sociaal leven, soms weten we niet wat eerst te doen. We kijken dag per dag wat lukt. En ja, de ene dag gaat beter dan de andere. We genieten van wat we nog kunnen doen, voor ons is het glas altijd halfvol.”
Bied jij ook zorg aan iemand in je omgeving? Ben je niet zeker of je mantelzorger bent? Meer info vind je bij het Steunpunt Mantelzorg via steunpuntmantelzorg.be.